2021_11_26-Nova-KBM-Branik-Maribor-Calcit-Volley-29

Pravi derbi v Lukni

Ekipa Calcit volley v Lukni odnesla zmago, a videli smo pravi slovenski derbi!

V derbiju 6. kroga srednjeevropske lige, ki je hkrati štela tudi zadržavno prvenstvo, sta pred 150 navijači v mariborski dvorani lukna pomerili ekipi Nove KBM Branika in Calcita iz Kamnika. Gostje so v napetem obračunu slavile še drugič v tekoči sezoni, tokrat s 3:1 v nizih.

Prvi niz so sicer bolje odprle Mariborčanke, ki so s odličilnim servisom gostje potisnile od mreže. Domačinke so povedle z 8 proti 4, potem ko je gostujoči trener Gregor Rozman zahteval pol minute odmora pa so kamniške odbojkarice pokazale, zakaj so favoritinje na obračunu. Mariborčanke so imele nekaj težav na sprejemu, kar sta s uspešnimi protinapadi izkoristili Fatoumatta Sillah in Olivera Kostič. Gostje so hitro izenačile na 9:9, v nadaljevanju pa so bankirke vseskozi vodile s točko ali dvema razlike. Do izida 17 proti 15, ko je sledil nov preobrat. Odlični servisi F. Sillah in uspešen blok so Kamničankam prinesli tri zaporedne točke in vodstvo z 18 proti 17. Izkušene gostje so v nadaljevanju izkoristili še en protinapad, razigrali sta se tudi Anđelka Radišković in Lucille Charuk in Calcit je zasluženo dobil prvi niz s 25 proti 22.  

Za razliko ob prvega obračuna v Kamniku, ki ga je Calcit dobil s 3 proti 0, so se tokrat Mariborčanke pokazale v povsem drugačni luči. Poraz v uvdonem nizu jih ni zmedel. Na krilih v teh dneh izjemne korektorice Taje Gradišnik Klajnšček so v drugem nizu hitro povedle z 10 proti 6. Kljub padcu koncentracije, Kamaničanke so se približale na 11 proti 12, so v nadaljevanju niza kraljevale na igrišču. Razigrali sta se tudi Mirta Velikonja Grbac in Lorena Lorber Fijok in v nadaljevanju so bile gostje iz Kamnika povsem nemočne. Mariborčanke so nizale točko za točko in z izidom 25 proti 19 izenačile na 1 proti 1 v nizih. 

V tretjem nizu so gostje takoj prevzeče pobudo. Tako v napadu kot na servisu Mariborčanke niso uspele ustaviti F. Sillah, Kamničanke pa so izkoristile vsako domačo napako in najprej povedle s 9 proti 6 in potem celo s 14 proti 9. Mariborski trener Bruno Najdič je pri tem izidu zahteval že 2 TO, a njegove varovanke v nadaljevanju niso bile kos Calcitu. Za razliko od uvodnim nizov so napravile preveč lastnih napak, Calcitovke pa so bile praktično nezgrešljive in so tako zasluženo dobile tretji niz z 25 proti 14.

Gostje iz Kamnika so precej bolje odprle tudi četrti niz. Pri vodstvu 4 proti 1 je mariborski trener moral vzeti že prvi TO, toda premor domačinkam ni pomagal kaj dosti. V napadu razigrane Kamničanke so vodstvo povišale na 5 točk, izid 9 proti 4, a so Mariborčanke po zaslugi Velikonje Grbac dosegle 3 zaporedne točke.  A šlo je le za kratek preblisk so Calcitovke povedle z 16 proti 10, vodstvo pa so zadržale vse do izida 24 proti 21. Ko je že vse kazalo na zmago gostujoče ekipe, pa je Lorena Lorber Fijok z izvrstnimi servisi dosegla 3 zaporedne točke in izenačila na 24 proti 24. Toda aktualne državne prvakinje so v napeti izkoristile premoč na pozicije srednjega blokerja, Američanka Lucille Charuk pa je z dvema napadoma in kočnim blokom postavila končni izid 27 proti 25.