_K_D0828

Mariborčanke pokazale solidno igro, a so bile Rusinje premočne.

Maribor 4.2.2020 , dvorana Lukna

Branik – Lokomotiva 0:3
Dvorana Lukna, gledalcev 850, sodnika: Kurtis (Latvija) in Jettkandt (Nizozemska).
NOVA KBM BRANIK: Milošič, Košenina 16, Grubbs 13, Pahor, Dobaj, Bračko 2, Stojiljković 2, Šijanec, Kramberger, Sobočan 4, Ramić, Pintar 4, Galić, Krajnc.
LOKOMOTIVA: Jurinskaja 13, Gorbačeva, Orlova 13, Zajceva, Galkina, Cleger 5, Brovkina 5, Riseva 2, Kurilo 9, Stalnaja 5, Košeleva 2, Drča 4, Podskalnata.

Že pred nocojšnjo tekmo je bilo bolj ali manj jasno, da bodo mariborske odbojkarice morale prikazati najboljšo igro v sezoni, da bi se v tekmi petega kroga lige prvakinj kolikor toliko upirale ruskim prvakinjam, odbojkaricam Lokomotive Kaliningrad. Gostje so v Maribor pripotovale dva dni pred tekmo, da bi se lahko v miru pripravile na spopad z Novo KBM Branik, ki bi jim, če bi ga dobile s 3:0, še vedno omogočal boj za prvo mesto v skupini B, kar zagotavlja napredovanje v četrtfinale ali vsaj drugo mesto, ki bi jim ob ugodnem razpletu v preostalih štirih skupinah zadoščalo za uvrstitev v četrtfinale. Ruske odbojkarice je spremljala tudi skupina navijačev, ki je poskrbela za prijetno ozračje v dvorani. Po tekmi so se skupaj z igralkami veselili zmage 3:0 (25:17, 25:21, 25:18).

“Gostje so po pričakovanju zmagale, naša dekleta pa so kljub temu prikazala dobro igro. Če ne bi bilo toliko nihanj v njej, bi morda osvojili niz. Rezultat tekme je odsev razmerja moči na igrišču,” je pojasnil trener Nove KBM Branik Radovan Gačić.

Prva tekma med Lokomotivo in Novo KBM Branik v drugi polovici novembra v Kaliningradu se je končala z zmago gostiteljic 3:0. Da jih enak rezultat zanima tudi na tekmi v Lukni, je bilo jasno že po nekaj minutah igre. Ekipa Lokomotive je zaigrala na vso moč, povedla 8:2, ko so se mariborske odbojkarice znebile nervoze in treme, so zaigrale bolj zbrano in odločno in znižale vodstvo tekmic na točko (9:10). Toda v nadaljevanju je prišel do veljave visok in čvrst blok ruskih odbojkaric – kar pet med njimi je višjih od 190 cm -, ki so vajeti igre vzele v svoje roke in s točkami Ekaterine Orlove iz minute v minuto višale prednost. V mariborski vrsti sta z učinkovitostjo izstopali Maja Košenina in Tessa Grubbs, vendar to ni bilo dovolj, da bi ustavili nalete ruskih igralk, te so niz dobile s 25:17.

Ekipa Lokomotive je tudi v drugem nizu narekovala visok ritem igre in ni popuščala niti za trenutek. A se Mariborčanke niso dale. Z nekaj domiselnimi potezami so tekmicam dale vedeti, da znajo igrati odbojko in da se ne kanijo predati brez boja. Toda želje so eno, stvarnost pa nekaj drugega. Ruske odbojkarice so delovale kot dobro naoljen stroj, ki ga nič ne more ustaviti. Ves čas so imele štiri ali pet točk prednosti, pred končnico so vodile 20:15, a se slovenske prvakinje niso predale. Z zanesljivo igro v obrambi so prednost znižale na tri točke, toda zasuk jim ni uspel in Lokomotiva je dobila niz s 25:21.

“Tokratna igra je bila veliko boljša od tiste v Kaliningradu. Tudi številni navijači so nam pomagali k njej. Toda tekmice so pokazale svojo moč in zasluženo zmagale. Pred nami je sklepni turnir lige Mevza, in če bomo igrale tako kot tokrat, lahko osvojimo lovoriko,” je povedala Maja Košenina. “Zmagali smo pričakovano in zasluženo. Igrali smo tako, kot smo se dogovorili. Ostajamo v igri za drugo mesto v skupini in morebitno napredovanje, prvo žal ni več dosegljivo,” je povedala srbska odbojkarica Lokomotive Bojana Drča.