MAVA3212

Bankirke slavile, gostje napredovale

V povratni tekmi šestnajstine finala evropskega Pokala CEV odigrana v mariborski dvorani Lukna, so domačinke premagale gostje iz Las Palmasa z rezultatom 3:2, a so slednje zaradi zmage pred tednom dni z rezultatom 3:1, napredovale med šestnajst najboljših ekip

Po dolgem času je Športna dvorana Lukna pošteno zadihala z mariborskimi odbojkaricami. Na tekmi šestnajstine finala Pokala CEV se je zbralo približno 600 gledalcev, ki so lahko uživali v kakovostni odbojkarski predstavi. Kljub mladosti in pomanjkanju izkušenj na evropskem parketu, so se igralke Nove KBM Branika predstavile v zelo pozitivni luči. Kljub slabšemu začetku tekme, so se uspele vrniti v igro. Taja Gradišnik Klanjšček je z odločnim servisom načela sprejemalke Gran Canarije, ki niso več zmogle tako zlahka zaključevati napadov kot v začetku niza. Pri šestnajsti točki za gostje, so domačinke zaostajale le za točko, nato pa prevzele pobudo in niz dobile z rezultatom 25:21. 

Uvod drugega niza je znova pripadel Špankam, povedle so z 8:5, prednost do šestnajste točke so povečale celo na šest. Servis na domači strani ni bil tako učinkovit kot v prvem nizu, tudi v napadu je bilo več napak. Gostje so tako bankirkam prepustile le 17 točk.

Tudi tretji niz se ni pričel po pričakovanju domačega trenerja Bruna Najdiča. Gostje so povedle z 8:5, vendar so mlade domačinke pokazale, da se ne želijo zadovoljiti le z enim osvojenim nizom. Prevzele so pobudo na igrišču predvsem zaradi odličnega servisa in dobrega sprejema servisa. Povedle so s 16:14, a so jih gostje v nadaljevanju ujele in pri 21 točki vodile za točko. Domačinke se niso predale in z dobrimi obrambami pokazale, da si resnično želijo osvojiti niz. Povedle so s 24:21, a žal niso izkoristile štirih zaključnih žog in so niz izgubile z rezultatom 27:25. Po drugem osvojenem nizu Gran Canarije je bilo jasno, da bankirke ne morejo napredovati v naslednji krog tega evropskega tekmovanja, kljub temu pa so tudi v tretjem in četrtem nizu pokazale obilo želje po dokazovanju. Četrti niz so pričele odlično, povedle celo za sedem točk (16:9), na koncu pa gostja oddale le 15 točk. Peti, skrajšan niz je bil izenačen od začetka do konca, četudi so igralke Nove KBM Branika vseskozi vodile. Zaključek je bil napet, saj sta se ekipi za točko izmenjavali v vodstvu tako rekoč do konca, ko so slavile bankirke dokazale sebi in publiki, da lahko z odločnostjo in borbenostjo premagajo tudi izkušenejše in bolj renomirane igralke na drugi strani mreže.

Ekipa Gran Canarije je bila z 18-imi bloki bistveno uspešnejša v tem odbojkarskem elementu, v napadu so bile nekaj uspešnejše domačinke, prav tako na sprejemu servisa kot tudi na servisu. Gostjam so s servisom neposredno zadale 14 točk, prejele pa 12. Po točkah sodeč je bila najuspešnejša igralka na igrišču Taja Gradišnik Klanjšček, dosegle je 27 točk, a si pohvalo zaslužijo prav vse igralke. »Tekmo smo odigrali za naše razmere na relativno visokem nivoju. Žal nam je malo zmanjkalo v tretjem nizu, a to ne kazi prikazanega vtisa nasploh«, je po koncu tekme povedal trener domače vrste, Bruno Najdič.